In de Cultuurnota 2009- 2012 ‘Stad van verbeelding’ lanceerde wethouder Arno Visser het idee om ieder jaar een bekende Nederlandse auteur te vragen een literair werk te schrijven dat Almere als uitgangspunt heeft. Het kan hierbij gaan om de geschiedenis van de stad, om de positie als ‘New Town’ of Almere als plaats van handeling.

Op vrijdag 26 februari 2010 is de start van dit unieke literaire project.

 

Stephan Sanders, schrijver, columnist en radiopresentator, woont vanaf die dag in het ‘Schrijvershuis’ in het stadshart van Almere tot 1 september. Gedurende deze periode zal hij  deelnemen aan diverse culturele activiteiten.

De Almere Verhalen worden ondersteund door denieuwebibliotheek, Almere City marketing, Casla en de gemeente.

Stephan Sanders presenteerde in juni 2013 in denieuwebibliotheek zijn boek met de titel Iets meer dan een seizoen. Hij vertelde o.a. over zijn vriendschap met Anil Ramdas die 25 jaar geduurd heeft. Ze betraden bijna tegelijk het openbare debat, ze waren beiden geëngageerd, en maakten samen het televisieprogramma Het Blauwe Licht. Maar ook in hun verschillen deden ze niet voor elkaar onder. Sanders is een Hollander van geboorte met een onbekende ‘donkere’ vader, Ramdas kwam in 1977 als Surinaamse Nederlander naar het ‘oude moederland’, om hier ineens een nieuwkomer te worden. Vanuit het huis in Almere waar Stephan Sanders gastschrijver was, kijkt hij terug op de verloren idealen en hun intens verlopen vriendschap.

Iets meer dan een seizoen is het eerste deel van de literaire serie De Almere Verhalen. Met de presentatie sluit Sanders zijn periode als ‘writer-in-residence’ af met de officiële overhandiging van het boek aan wethouder Ben Scholten.

 

Interview door Judith de Hont, september 2010

Judith studeert momenteel literatuurwetenschappen >>>

 

TERUG

Renate Dorrestein

De tweede gastschrijver is de schrijfster Renate Dorrestein. Zij neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse letteren. Haar romans werden genomineerd voor vele literaire prijzen en ze ontving de Annie Romein-Prijs voor haar gehele oeuvre. Ze schreef zowel het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam als het Boekenweekessay Laat me niet alleen. Dorresteins werk is in vijftien talen vertaald.

 

Ze zei: ‘Ik ben zeer vereerd dat ik Stephan Sanders mag opvolgen als gastschrijver in Almere. Ik verheug me nu al op mijn verblijf in deze stad, die jonger is dan ik zelf ben: dat kan haast niet anders dan inspirerend uitpakken’.

 

En de stad inspireerde haar tot het schrijven van haar roman ‘Weerwater’. In het boek ‘Weerwater’ overleven in Almere vijfduizend vrouwen een wereldwijde calamiteit. Mannen zijn er niet meer, behalve een paar honderd ontsnapte gevangenen. Samen moeten zij een nieuwe maatschappij inrichten, met nieuwe familiebanden. Beslissingen worden voortaan genomen per loterij, zelfs als op een dag een baby wordt gevonden.

 

Weerwater is een ongeëvenaarde Dorrestein-vertelling over uitzichtloosheid en hoop, over egoïsme en opoffering, maar vooral over de liefde en ons verlangen naar verbinding. Spannend, teder, ontroerend en geestig.

 

TERUG

De Britse schrijver Redmond O’Hanlon is de derde gastschrijver die momenteel net als Renate Dorrestein in Almere verblijft op diverse locaties..

Hij is avonturier, reisschrijver en tv-maker. Bekend werd hij met de boeken Naar het hart van Borneo, Tussen Orinoco en amazone en Congo en de tv-series Beagle: In het kielzog van Darwin en O´Hanlons Helden. Daarnaast is hij een groot kenner van het werk van Charles Darwin. Bij zijn reizen in Borneo, het Amazonegebied en in Congo speelde het gedachtegoed van Darwin altijd een grote rol.

De natuur in Flevoland zal zeker een bron van inspiratie zijn.

 

TERUG

 

Disclaimer  |  Statuten  |  © eindiglaagland 2017  |  website: Doreen Pinkus