Chris Rippen

 

Chris Rippen debuteerde op zevenenveertigjarige leeftijd met de misdaadroman Sporen, een verhaal over de dood van een verzetsman. Hij publiceerde in totaal zes misdaadromans, twee verhalenbundels en een literaire roman. Drie keer verwierf hij

een nominatie voor de Gouden Strop; één keer, in 1992 met Playback, won hij deze prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek.

Enkele romans werden in het Duits en het Bulgaars vertaald. Met zijn korte verhalen trok hij internationaal de aandacht. Het verhaal Tackle won in 2002 de Bulgaarse Atanas Mandadjiev Award. Zijn literaire roman Hier gebeurt niets kreeg een plaats op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2012.

 

Chris Rippen studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam in het hoger onderwijs. Hij was voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige misdaadauteurs en vertegenwoordigde Nederland in de internationale vereniging van misdaadauteurs AIEP. Almere is zijn woonplaats, Haarlem zijn geboortestad, 1940 zijn geboortejaar.

Of hij het eens is met de uitspraak van Gerard Reve dat het schrijven van een goede detective heel wat moeilijker is dan het nederpennen van romantisch decadente tobberijen met literaire aspiraties, kan van dag tot dag verschillen.

 

Bibliografie.

 

1988   SPOREN.  Misdaadroman

1991   PLAYBACK.  Misdaadroman.

1993   MET DE GROND GELIJK.  Misdaadroman

1995   ZUIDELIJKE STREKEN.   Verhalen

1999   BALTISCHE CONNECTIES.  Misdaadroman

2002   EEN ENKEL WOORD.  Misdaadroman

2003   NACHTBOOT.  Verhalen.

2005   EEUWIGE STRANDEN.  Misdaadroman

2011   HIER GEBEURT NIETS.  Roman

 

Meer informatie op www.crime.nl

Disclaimer  |  Statuten  |  © eindiglaagland 2017  |  website: Doreen Pinkus